Lámák mindenhol!

Ki imádja a Disney-rajzfilmeket? Ki az, akinek már teli van a puttonya a hercegnős, szerelmes aberáltságok tárházártól? Szereted azokat a filmeket, amelyekben egy csepp komolyság sincs és mégis tanulságos? Ha ezekre azokat a válaszokat adtad, hogy: -Én, -Nekem és -Imádom azokat a filmeket, akkor ha ezt a kis mesét még nem láttad, itt az ideje leülni a két kis tevepúpra a hátsó fertájadon, amit csak fenéknek becézgetsz és megnézni a The  Emperor's New Groove (Eszeveszett birodalom) című rajzfilmet.

51WA7XEB92L.jpg

Háttérinfóról annyit említenék meg, hogy 2000-ben debütált és ez volt a Walt Disney 40. egész estés családi mozija és a főcímben az a kis apró termetű ember énekhangja nem más, mint Tom Jones!

A történetből nem fogok spoilerezni (csak egy hangyapénisznyit)! 

A sztori valahol Dél-Amerikában játszódik, valamikor az inkák idejében. Az uralkodó Kuzco, egy  18 éves önfejű, szemét, zsarnok, akihez valaki egy rossz szót is mer szólni vagy esetleg "kizökkenti" a királyt a napi rendszerességgel megrendezett táncszólójában, azt páros lábbal rúgja pitsán és repül is a palotájából. Másik főszereplőnk Pacha, a falusiak vezetője, kedvessége határtalan és bárkinek segít, akin csak tud. Tényleg jó fej az ipse. Persze itt még nincs vége, mert ha van egy király, akkor kell lennie egy trónkövetelőnek is. Az ő személyében találkozhatunk Yzmával, aki egy szottyos, érett nő, kinek, mint a fa életkorát az évgyűrűkből, neki a szeme alatti ráncokból állapítható meg. Hűséges jobbkeze Kronk, egy igazi idióta, kétbalkezes, izomagy, aki kicsit naiv, de szeretni való balfék, ja és a két lelkiismerete (ördös, angyal) nagyon nagy játékosok.

8109_4.jpg 

A történet (szerencsére) nem egy love story, mint majdnem a Disney mesék 90%-a, mert azokból már tényleg Dunát lehetne rekeszteni. Félreértésekbe ne essünk, nincs bajom ezekkel a rajzfilmekkel, csak egyszerűen már SOK! Tehát az alapkoncepció egy féreg király (ígértem, hogy no spoiler, de ez még a trailerből is kiderül), akit Yzma megakar ölni, ám ehelyett lámává változik, hála Kronk-nak, ekkor kerül képbe Pacha, aki segít a lámává változott Kuzco-nak visszajutni a palotába és visszaváltozni. Spoiler mentesen ennyi a story. Szerelmi szál nuku!

dempero2.jpg 

Ennek a rajzfilmnek a kedvessége határtalan. Dől belőle a komiszság, ám mégis megmarad a maga hű értékeihez, hogy igenis képes a rossz is jóvá változni, mint ahogy egy rózsaszín lötyi elfogyasztása után lámává alakul az illető. Cseppet sem veszi magát komolyan a rajzfilm és ez mocskosul jól áll neki. SPOILER! (sorry) Mikor Kuzco és Pacha menekülnek Yzma és Kronk elől, akkor egy szakadék fölött, a jófiúknak sikerül átugraniuk, ám a gazfickóknak, nem jön össze és egy aprócska viharfelhő villámokat szórva megpirítja a rosszakat és így ők a szakadékba esnek. A jófiúk visszaérnek az uralkodó palotájába és hoppá, hirtelen ott lesznek a rosszak is. Ekkora felmerül a kérdés, a jókban és persze a nézőkben is, hogy, hogy kerültek olyan gyorsan oda a rossz fiúk is, ekkor Kronk bevágja, hogy valójában ez tényleg lehetetlenség lenne SPOILER VÉGE! Még található pár ilyen komolytalanság benne, de tudja magáról a rajzfilm, és ki is használja plusz, még egy lapáttal tesz rá, hogy poént csinál belőle. Minden zökkenőmentesen halad, ahogy azt elvárjuk, persze megvan benne a mélypont, ami hiányozhatatlan, de az nem tart sokáig és nem ráz meg senkit se nagyon. A főszereplő Kuzco jelleme hatalmas utazáson vesz részt, aminek a nézők örülni fognak. Akárki, akármit is mond, az a hülye Kronk viszont kell bele, mert nélküle kicsit üres lenne a mese, és mert imádni való a spenót felfújtja. Itt még szerencsére nem idegesítően ostoba, mint a rajzfilm második részében a Kronk a királyban (mégis mit gondoltak a készítők?). Attól, hogy az első részben bevált ez a kis hülye (ritkán szólalt meg, de akkor ütött) nem jelenti azt, hogy kell neki egy önálló rajzfilm, ahol minden egyes másodpercben felbosszant, ha megszólal...

8108_1.jpg

A mese a legfontosabb emberi értéket képviseli, a barátságot. A legfontosabb dolog a világon! Nem számít, ha más fajta világból származik valaki, lehet az egyik király a másik egy földműves, a barátság működhet. Ebben a filmben nem egy érdekbarátság kialakulását láthatjuk, hanem egy igazi komoly barátságét. Sajnos manapság kevés az olyan film, rajzfilm, ami arra buzdítaná, tanítaná az embereket, hogy igenis szükségünk van a barátainkra, akármilyen mély gödörben is vagyunk egy igazi barát beugrik mellénk és segít kitalálni, hogyan is jussunk ki onnan! Tehát, most azonnal hívjátok fel a barátaitokat/barátnőiteket és építsétek, erősítsétek ezt a kapcsolatot! 

Jó szórakozást a filmhez, ha nem hoztam meg a kedvedet, akkor íme itt a trailer, ami biztosan megfogja:

Pali_bacsi szólj hozzá
Címkék: disney rajzfilm

A bejegyzés trackback címe:

https://nanoretro.blog.hu/api/trackback/id/tr525799385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása