Cukorédes cukrozott cukorka

Február 1 és pont itt az alkalom, hogy az idegrendszeremet kikészítő alattomos játékok sorozata már a fejem búbján jöjjön ki. Magyar anyanyelvemet szeretve ízes káromkodásoktól, valamint örömujjongástól visszhangzott az egri Sas koli második szintje. Ez a játék, amiről nemsokára szó lesz, egy olyan alattomos kis valami, amibe ha belemerülsz a büdös életbe nem tudod magadról lerázni. Íme ez lenne a Candy Crush Saga.candy-crush-saga.jpg

A játékot a King nevű fejlesztőcsapat hozta létre, akik Facebookos játékokra vannak specializálódva. 2012. április 12-én érkezett meg a világ leghasználtabb közösségi oldalára. Mára már a híres FarmVille-t letaszítva a trónról, ez a kis vakarcs birtokolja a "legtöbb felhasználó játszik velem" díjat. Az okostelefonnal rendelkezők is boldogok, hiszen 2012. november 14 óta már az ájfónok és az androidok is úsznak a cukormázban.

A játék perifériája egy látványos cukorkavilág, ahol minden édességből van és nincsenek szuvas fogak. A cukorvilág mechanikája viszont egy roppant egyszerű játék alapjaiból származik. Sokan emlékezhetnek a Bejeweld nevű gyémánttologatós játékra vagy még anno az MSN-ből jól ismer "köves" játékra. Ez a játék teljesen ugyanaz a kirakós koppintás, csak egy pöppet felspécizve. Nem elég 3 egyforma követ egymásmellé juttatni, minden pályának meg van a maga "küldetése". Általában mindig van egy adott pontszám, amit nem árt elérni a teljesítés érdekében. Ez még könnyű feladatnak tűnik, ám ezek mellé betársul a zselétakarítás, gyümölcsbegyűjtés és még rengeteg más, ami majd csak a 200-300.-ik pályák után következnek (sajnos ott még nem tartok). Röviden erről a néhány "küldetésről":


Zselétakarítás: A pályán lévő cukorkák alatt zselék találhatóak, amiket csak úgy lehet eltüntetni, hogy a rajtuk lévő cukorkákat leszedjük. Nem is olyan nehéz, mi? Nagy túrósat! Mikor már alig maradt lépésed, és pont az-az 1 db átkozott zselé van fent és sehogy sem bírod már leszedni, akkor mehetsz újra neki a pályának és ha Fortuna kegyes hozzád, akkor nem fogsz beleőszülni a pálya végére. 


Gyümölcsbegyűjtés: Itt a lényeg annyi, hogy a fentről leérkező cukorkák mellett a megadott számú cseresznyét (vagy meggyet) és mogyorót lejuttassuk a pálya aljára. A koncepció elég egyszerű, ám rohadtul nehéz néha. 

A sok nehéz pálya mellé betársulnak még a nehezítések. Imádni való, mikor tök jól elhaladsz a pályán és egyszer csak egy nyavalyás bomba felrobban. A bombán kívül található még a nagyon idegesítő csokoládé, a habostepsik (vagyis úgy néz ki), random átalakuló cukorkák, medvecukor, ketrec, tojás és gondolom a 200.-ik pályától lesznek még, de még mindig nem tartok ott. Részletesebben a nehezítésekről pár szó:

Bomba: Mindenféle színben található, mint a cukorkák. Található egy szám rajta, ami ha letelik, akkor vége a pályának. Szííííívás, ha nem tudod leszedni. Viszont ha vele azonos színű cukorkákat tolsz letudod szedni simán. Csak okosan!

Csokoládé: Imádom a csokoládét, de ez a játék megutáltatta velem! A leggonoszabb dolog a világon. Bekebelezi az összes cukorkát, rá megy mindenre, MINDENRE! Annyi az előnye, hogy a bombára is rátud menni, más nincs. Mint egy idegesítő kis szimbiota a Pókemberből. Rettentő sok baj forrása! Próbáljátok elkerülni. Viszont eltüntetni könnyebb, mint a bombát. Ha a csoki mellett tünteted el a cukorkákat, akkor egyszerűen szétrobban, ahol érintkezik a behúzott cukorkákkal.

Habostepsik: Én így nevezem ezeket. Annyira nem veszélyesek, csak nehéz eltüntetni. Főleg ha a habostepsi tetején még csoki is van. Ez is fel tudja bosszantani az embert, de kevésbé, mint a csoki.

Random átalakuló cukorkák: Random átalakulnak a szivárványos cukorkák. Ez is tud ám bosszantó lenni, de néha viszont jól jön.

Medvecukor: Semmi extra, egy fekete cucc, ami mellett ha eltünteted a cukrokat, akkor eltűnik az is. Mozgatható mindenfele, tehát nem nagy akadály.

Ketrec: A ketrecbe be van zárva egy fajta cukorka, amit csak úgy lehet eltüntetni, hogy 2 vele azonos színű cukorkát helyezel mellé, alá, felé. Sok gondot tud okozni, de nem érdemes nagyon mérgelődni rajta.

Tojás: Ha eltünteted mindig van benne valami ajándék. Lehet Power-Up (nemsokára meglátod mik is ezek), de lehet benne bármilyen hátráltató elem.

Viszont a nehezítések mellett, található még jó néhány Power-Up, amik sokban megkönnyítik a játékot. Vízszintes és függőleges csíkos cukorkák, becsomagolt cukorkák, színes bon-bon, kókuszos fánk, zseléhal, nyalókalapács (de mocskos kreatív vagyok) és ha ez nem lenne elég, lehet őket kombinálni, persze nem mindet, de a többségüket igen. 

Csíkos cukorkák: Ha 4 db-ot összehúzol vízszintesen vagy függőlegesen, akkor ennek megfelelő csíkozású cukorkát kapunk. Ezeket ha összehúzod vele azonos színűekkel, akkor abba az irányba eltünteti a sort (vagy oszlopot), amilyen a csíkozása. Viszont, ha 2 csíkosat húzunk össze, akkor mindkét irányba eltünteti a cukorkákat.

Becsomagolt cukorkák: Ha 2-2 függőleges-vízszintes cukrot összehúzunk (L alakba), akkor kaphatjuk meg ezt az igazán erős robbantó cukort. Ha vele megegyező színűvel összehúzod, akkor 3x3-as négyzetformába minden felrobban. A csíkos cukorkával összekombóztatva 3 oszlopban és 3 sorban, függőlegesen és vízszintesen leszedi az összes cukorkát. Ha két csomagolt cukorkát húzunk össze, akkor 6x6-os mezőbe robbannak fel a cukorkák. Yo kis cucc! 

Színes bon-bon: Na ez egy frenetikusan szuper Power-Up! csak 5 cukorkát kell összetolnunk (persze megegyező színűekből) akár vízszintesen, akár függőlegesen. Nagyon imádom! A lényege annyi, hogy ha összehúzod bármilyen színű cukorkával, ekkor eltünteti abból az összeset a pályán. Viszont, ennél keményebb funkciója is van, ami rettentően megkönnyíti a pályák többségét. Ha csíkossal együtt lőjük ki, akkor az összes olyan színű (mint a csíkos) átalakul csíkossá és aktiválódik. Becsomagolttal ugyan ez a helyzet (mármint akkor a becsomagolt funkcióját kapják meg a cukorkák). Viszont, ha két bon-bont húzunk össze, az összes cukorkát leszedi a pályáról. A legmultifunkcionálisabb édesség a világon!

Kókuszos fánk: Nem számít milyen cukorkával húzzuk össze, csak az irányát adja, meg, hogy merre guruljon. Amilyen cukorkákon átgurul, azok csíkossá változnak és aktiválódnak azonnal. 

Zseléhal: Amilyen színű a pályán a hal, olyanokat tüntet el. Nem nagy segítség viszont néha jól tud jönni. 

Nyalókalapács (még mindig roppant kreatív ez a név): Nehéz szerezni és a funkciója se nagy durranás. Egy cukorkára ráüthetünk vele és az eltűnik. That's all!

A játék története nem nagy durranás, csak valami nyálas maszlag, hogy ezt a sok cukorkát az ember gyomra feltudja dolgozni. Fő karakter Tiffi, akinek a kalandjait követhetjük végig a játék folyamán, ahogy megpróbál minden egyes epizódban segíteni a bajbajutottatok. A másik karakter, aki még fontosabb lehet, Mr. Toffee. Nem tudom van-e valami közük egymáshoz, de nem is különösebben fontos, bár lehet ez a Mr. Toffee a cukrosbácsi (hahahahahahahahahaahahaaaaaa.ha...ha....ha.........-.-").

A játék grafikája tényleg szép! Szerintem kihozták a maximumot belőle. A karakterek teljesen beleillenek a környezetükbe, aranyosak, szerethetőek. A cukorkás téma és a Power-Upok nagyon hangulatossá teszik a játékot. A zene és a hangok is jók, de engem kifejezetten idegesít. Néha úgy érezhető, hogy csal a játék ÉS TÉÉÉNYLEG! Viszont ez a játék elősegíti a magyar nyelv mélyen kifejező erejét káromkodás formájában. Nagyon jól eltelik vele a vizsgaidőszak. Elérhető a mindenki által használt közösségi oldalon, a Facebookon vagy appstoreból, play áruházból ingyenesen letölthető. Remélem, aki nem játszott vele, annak most adtam egy lökést, hogy belevágjon, aki meg játszott vele és elakadt egy pályán, annak meg hátha egy kis erőt adtam a folytatáshoz. Jó játékot Everybody! 

 candy_crush_saga_king.jpg

Pali_bacsi szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://nanoretro.blog.hu/api/trackback/id/tr465792748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása