Left 4 Dead, pakolj fel, jönnek a szuperzombik

   Mondjuk ki kerek perec! A Left4Dead talán az egyik legjobb zombis játék, amit valaha a piacra dobtak. Kövezzetek meg, de én nem szeretem az FPS-eket. Valahogy sosem ragadott magával ez a műfaj, azonban a L4D elnyerte a tetszésemet, zombis termékről lévén szó. Persze most lehet vitatkozni, hogy a L4D-ben nem a klasszikus értelemben vett, meghalt majd feléledt zombik vannak, hanem csak szimpla fertőzöttek, de nem hiszem, hogy ez a tény rontana, vagy emelne a játék színvonalán. A játékot a Valve Software fejlesztette és adta ki 2008-ban. A sztoriról nagyvonalakban: folyamatosan pörgő zombidarálás ’A’ ponttól, ’B’ pontig. Ennek ellenére mégis élvezhető!  Ezt pedig a kooperatív játékmenetnek köszönhetjük.

Left4Dead.jpg

   A játékban négy fejezet van, amelyekből a négy túlélőnk kalandjait ismerhetjük meg, élhetjük át. A játékot négy különböző karakterrel játszhatjuk. Sajnos a karaktereknek nincs különleges képességük, nincsenek terepek ahol jobban muzsikálnának mint társaik, és nincs semmilyen szakértelmük, mint például zárfeltörés, robbantás, vagy akár annyi, hogy jobban bánik egy bizonyos fegyvertípussal. E nélkül is szórakoztató a játék, de ezzel talán még jobban kijött volna a koop érzet, az egymásra utaltság. A főszereplők amúgy igen eltérő személyiségekkel bírnak. Itt van Bill, az öreg vietnámi veterán, aki szinte már élvezi, hogy újra húzogathatja a ravaszt. Louis egy irodai dolgozó. Munkájából talán kitalálhatjuk, hogy nem éppen neki találták ki ezt a szituációt, de hamar belejön a zombiirtásba. Francis (miért kellett a férfigárda kétharmadának női nevet adni???) egy kemény motoros (ilyen névvel?), nagyszájú és bátor. Louisszal sokszor csipkelődnek. Az egyetlen hölgy tag Zoey, a gazdag családból származó diáklány. Valószínűleg passzív félévre kellett mennie, hogy időt szakíthasson a zombimókára. A játék során öt dolgot vihetünk magunkkal. Egy elsődleges fegyvert, egy másodlagos fegyvert, egy bombát, egy elsősegélycsomagot, és egy energiacsomagot. Fontos, hogy ha társunk már elhasználta elsősegélycsomagját, de újból súlyosan megsebesült, akkor mi is meggyógyíthatjuk a sajátunkat felhasználva. A zombik tömegestül fognak ránk szabadulni. Nem lesz sok szabadidőnk, folyamatosan kell haladnunk és aprítanunk a fertőzötteket. Aki hozzászokott a lassú, agyhalott élőholtakhoz, az hamar elhalálozhat a rohanó, Usain Boltra másodperceket ráverő zombik miatt. A '28 nappal később' című filmben láthattunk ehhez hasonlót. Azonban a 28 nappal később, kispiskóta azokhoz a rémségekhez képest, amiket  L4D még tartogat nekünk.

left_4_dead.jpg

   A vírus rengeteg embert fertőzött meg, azonban voltak néhányan akik mutálódtak is. Ők fogják jelenteni az igazi kihívást a számunkra. A hordányi zombi csak asszisztál ezekhez mutáns szörnyekhez. Vegyük is sorra milyen lények is okozhatják korai halálunkat a játék során:

Hunter: A Hunter egy csuklyás fazon, akivel senki nem szeretne összefutni egy sötét sikátorban. Képes falról falra ugrálni, és nehezen nyomon követhető. Egy figyelmetlen pillanat és már ránk is vetette magát és addig nem is hagy minket, amíg meg nem halunk, vagy egy társunk le nem kapja rólunk.

Boomer: A Boomert részben a zombivírusnak, részben a McDonaldsnak köszönhetjük. A Boomer egy nagyra hízott mutáns, aki lassan halad ugyan, de ha a közelünkbe ér, igen illedelmesen az arcunka rókázik. A szagot megérezve az egész horda nagy érdeklődést fog tanúsítani irányunkban. Olyan mintha egy „Harapj meg!” táblát tettek volna a hátunkra.

Smoker: Van valakinek láncdohányos ismerőse? Nos, ha szeretnétek, hogy leszokjon akkor a szokványos tüdős képek helyett, mutassátok meg ennek a jólfésült fiatalembernek a képét, és garantálom, hogy üvöltve dobja el a cigarettát. A Smokerek hosszú nyelvükkel megragadják a túlélők nyakát, és szépen elráncigálják a csoporttól, így könnyű prédává téve azt a többiek számára.

Tank: Az öreg Schwarzi most szégyelli össze magát, hiszen még az ő éveken keresztül formált testépítménye is elenyészik a Tank bicepszei mellett. A Tank a legnagyobb és legtöbb életerővel rendelkező fertőzött. Egyedül végezni vele szinte lehetetlen. Gyors, képes átgázolni a falakon, és ha igazán morcos még sziklákat is dobál felénk. Egy igazi kihívás.

Witch: Felejtsd el, hogy a zokogó szűzleányok segítségére sietsz! Legalábbis nem ebben a játékban. A Witch általában egy sötét sarokban ül és sír. Veszélyes ellenfél, de elkerülhető. Ha nem megyünk neki, vagy lőjük meg, ránk se fog hederíteni. Azonban ha valaki megzavarja, az ég óvja halandó lelkét.

 

43505_orig.jpg

   A Left 4 Dead tehát belopta magát a zombiimádók szívébe. A pörgő akció és az horror elemek megfelelő keveréke egy remek játékot eredményezett. „Még kér a nép, most adjatok neki!” alapon egy év múlva jött a folytatás, egy olyan trailerrel melynek epikus mivolta olyannyira vitathatatlan, mint Jurij Boyka. A Left 4 Dead 2 sok újdonságot tartogatott számunkra. Négy új főszereplőt, új fertőzötteket, és közelharci fegyvereket. Természetesen itt is a kooperatív játékon van a hangsúly, hiszen egyedül nem ugyanolyan a zombivágás. Különösebben nem részletezném a L4D2-t. Nem is tudnék sok újdonságot mondani, talán egy leheletnyivel szebb grafika a különbség. A fiúk nem akartak változtatni a jól bevált recepten, és nem is volt rá szükség. Ezek után remélem, ha egy unalmas csütörtök estén hirtelen rád törne a zombidarálhatnék, tudod mit kell tenned.

 

  Jó szórakozást!

 

Mr. Wagner


MrWagner szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://nanoretro.blog.hu/api/trackback/id/tr614783937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása