Hogyan lehetsz világhírű, ha csak egy olasz vízvezeték szerelő vagy piros kantáros nadrágban?

Nintendo.jpg

„Its’ me, Mario!” Akinek erről a mondatról nem egy piros overálos, olasz vízvezeték szerelő jut eszébe, aki mérgében összetapos pár gombát, mert a gonosz „teknős” elrabolta élete szerelmét, akkor annak valószínűleg nem volt gyerekszobája (vagy legalábbis életében nem játszott még Marioval). A mai, nem mindennapi posztban, kivételesen egy olyan hősről/hősökről lesz szó, akik nagyban megalapozták a játéktörténelmet. Konzolról konzolra haladva mászunk bele Mario és barátainak történetébe a kezdetektől, egyenesen napjainkig. Nincs más hátra, vágjunk is bele!!!

mario_in_trouble_by_maiconmcn-d36gqsl.jpg

Mario a Nintendo cég gyermekeként látta meg a napvilágot és mai napig a cég hivatalos ikonja is. Kezdetekben az olasz kisbarátunk Donkey Kong-hoz betársulva kezdte a pályafutását. Ekkoriban még csak hordók elöl ugrált és létrákat mászott meg, hogy megmentse Paulinet az óriás gorilla mancsai közül. Paulin volt Mario eredeti barátnője, még annyit érdemes róla tudni, hogy rengeteg helyen felbukkan még a játéktörténelem során, de különösebb jelentőséggel nem bír ez a karakter. Mario, mint akit jól hátsón billentettek egy 48-as bakanccsal úgy száguldozott felfelé a ranglétrán. A Donkey Kongos alakítása után, máris saját epizódot kapott, a Mario Brothers-t (Mario az öccsét, Luigi-t is beprotezsálta a játékba). Ebben a játékban a csövekből kiugráló teknősöket és egyéb ellenségeket kell likvidálni ezek mellett még aranytallérokat is gyűjtögetni kell. A játék nagy sikert aratott egyszerűségével. Amíg az emberek feldolgozták a Mario Brothers sikerét a Nintendo már törte az agyát, hogy miként is lehetne ezt az egész történetet átültetni valami másba és még ütősebbé varázsolni. A cég gondolkodási ideje alatt kiadtak pár játékot, amiben szintén a bajszos barátunk volt a szereplő, persze a ruháját kicsit megváltoztattok, ezek a játékok voltak pl.: Tennis, Wrecking Crew, Pinball, Golf.  

donkey kong 1.jpg


Egy sor Mario karakterét kihasználó játék után megjött a csoda, a SUPER Mario Brothers, ahol Mario és testvére közösen szállnak harcba Koopa King, vagyis Bowser ellen, aki egy óriási teknős tüskés páncéllal és tüzes lehelettel (érdekes…). Bowser, az ádáz teknős elrabolta Mashroom Kingdom trónörökösét, Princess Peach Toadstool-t (hívjuk inkább Hercegnőnek) és persze a főhősünk az olasz gigoló szerelmes lesz ebbe a leányzóba. A játék 8 világon át játszódik és mindegyik világ 4 pályából áll. Kemény menet végigvinni, ugyanis full arcade a játék. Ez a rész a legismertebb a története és (bocsánat..) MOCSKOSUL ZSÍR hangzásvilága miatt. Az itt felbukkanó zenéket még ma is néha dúdolgatom, és azok a hangeffektek... leírhatatlan! Játszátok! JÁTSZÁTOK!!!!

A technológia fejlődésével együtt fejlődött Mario is. A Super Mario Bros. után volt egy Donkey Kong Classics ami egy remake volt inkább. Ezt követően megérkezett a Super Mario Bros 2-3, ami teljesen új színt vetett a gombákkal telipakolt mesebeli világra.  Rengeteg új pálya, ellenség és plusz két darab játszható karakter, a Hercegnő és Toad a kis gomba. A két folytatás kézi konzolra is megjelent, így akár még a suliba is magaddal vihetted a zsebedben Mario kalandjait (emlékszem, általánosban pár srác mindig ott ült a ping-pong asztalok mellett lévő padokon, és szünetekben nyomatták a Mariot).

Super-Mario-Brothers-2-super-mario-bros-5446454-1280-1024.jpg

Sima Nintendora még ezeken kívül volt még pár Marioval kapcsolatos játék, mint pl.: Dr. Mario, Yoshi, Mario is missing!, Mario’s time machine stb. Térjünk át a többi konzolra is, hiszen Mario több mint 200 játékban kapott szerepet, szóval jöhet a következő konzol, a Super Nintendo!

’90-ben a Super Mario World keményen oda tette magát. Yoshi a kis dinoszaurusz hátán lovagolhattunk (vagy dinogolhattunk, ahogy jobban esik) és még fegyverként is hasznos volt. Ebben a részben is sok ellenséggel találkozhattunk és rengeteg változatos pályán mászkálhattunk.

Ezután érkezett a Mario Paint, ami egy egyszerű (gagyi) kis rajzolós program volt, amihez úgy gondolták, hozzávágják bajszos barátunk arcát. Sajnos nem ér annyit, hogy többet foglalkozzunk vele.

A Super Nintendora megjelenő Mario játékok közül a legnagyobb dobás a Mario Kart volt. Ami mai napig is megállja a helyét! Rengeteg játék használta fel ezt az ötletet, amit a Nintendosok kitaláltak, vegyük példának a Wacky Wheels-t ami ugyan arra a tematikára épül mint a Mario Kart csak éppen állatok a főszereplésével. Ezt a játékot kifejezetten ajánlom mindenkinek! ( A Mario Kartot és a Wacky Wheelst is!!!)

35747-Super_Mario_Kart_USA-10.jpg

1993-ban megjelent Mario másik riválisa: Wario! Wario, öltözete teljesen úgy néz ki, mint Marioé v Luigié csak annyiban különbözik, hogy ő sárga és lila öltözékben rohangászik. Már a nevéből is sugárzik a megtestesült gonoszság, szerencsére Mario kománk tudja kezelni a helyzetet és felveszi a harcot ellenségével!

Wario-mario_party_8.png

Nintendo 64-nek hála, Mario már 3Dben is felbukkan.  A Super Mario 64 nagyon felpezsdítette az egész világ hangulatát. Új harcrendszer került be a játékba, ami annyit tesz, hogy nem csak ugrálással lehet elpusztítani az ellent, hanem ütés, rúgás és ezek kombinációi. Ez a játék a régebbi Nintendorol ismert Super Mario így nagy változás nem történt a sztoriban.

mario64.jpg

Elérkeztem a kedvenc Mario játékomhoz, ami nem más, mint a Super Smash Brothers! Akkoriban nagyon szépnek számító grafikával megáldott többjátékos VEREKEDŐS játék, amitől a szánk tátva maradt. Iszonyatosan sokat játszottunk vele és mai napig is játszanánk, ha lenne egy Nintendo 64 a közelünkben. A legjobb az egészben, hogy piszok sok karaktert lehetett irányítani és mindenkinek más-más képessége volt. Alapból nyolc szereplőt lehetett irányítani, de nem is akármilyen hősöket! Rengeteg más játékból összeszedett főhősök, mint például Pikachu a Pokémonból vagy Link a Legend of Zeldából. Amit még nagyon imádtunk benne, hogy a 8 hősön kívül még 4 karaktert fel lehetett oldani, ha teljesítetted a hozzá tartozó „küldetést”. Azt ajánlom, aki nagyon szeretne egy baráti társasággal jót mulatni, az szerezzen be egy N64-et, mert ezt a játékot muszáj, vagyis inkább KÖTELEZŐ kipróbálni!

Máig nem értem, hogy a Nintendonak miért fuccsolt be a Game Cube konzoljuk. Fiatalabb koromban, mindig is akartam egyet, de csodálkoztam is, hogy nagyon kevés srácnak volt ilyen „játékszere”, bár az pénz lehetett mindennek az oka. A Mario játékok között is észrevehető, hogy annyira nem verték nagydobra a GC-t. Lehet ezért is dobták ki a kukába a „kockakonzolt” és inkább beleölték a maradék kis pénzüket valami értelmesebbe, mint pl.: Nintendo DS vagy a Wii. Legsikeresebb GC-s Mario játék a Super Mario Sunshine volt, hiszen mocskos jó grafikája mellett még talán a játékélmény is tűrhetőnek tűnt.  A Nintendo próbálkozott pár alap játékot (FIFA) „Mariosítani”, de a várt eredmény siralmas.

Végül beköszöntött a hárombetűs csodatévő a Wii. Eleve a technológia nagy változást hozott az egész világnak, és így még jobban bele tudta élni magát a játékos a játékba. Ezt a technikát nem hagyták veszni Marioék sem. Rengeteg jobbnál jobb játék érkezet, mint a Mario Kart Wii, Super Mario Galaxy,  Wario Land: Shake It!, és még sorolhatnám, mert egytől-egyig családbarát játékok fantasztikus élményekkel, grafikával és hangokkal. A Wii jött, látott és győzött, amit a Game Cube tönkrevágott, azt mind felhozta a felhők fölé és nagyon remélem, hogy még ennél magasabbra is fel fognak jutni az olasz vízvezeték szerelőink barátaikkal együtt. Hiszen 29 év, az 29 év!

Pali bácsi

 

 

 

 

 

Pali_bacsi szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://nanoretro.blog.hu/api/trackback/id/tr894668338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása