Day of The Tentacle avagy, hogyan hódítsuk meg a világot, ha lila csápok vagyunk.

dott-logo.jpg

Most 2012-t írunk. 19 évvel ezelőtt a LucasArts háza táján két nagyon is furcsa figura: Dave Grossman és Tim Schafer „gyermeke” látott napvilágot. Ez volt a Day of The Tentacle (DoTT) aminek a mai napig illendő lenne hálát adni minden egyes kalandjáték rajongónak! (Kösz DoTT!) Ám ne feledkezzünk meg a Maniac Mansionről (MM) sem, hiszen ő a DoTT édesapja! Ehhez a játékhoz először ’98-ban jutottam hozzá, méghozzá a CD-s verzióhoz (Igen! Volt floppys verzió is). 6 évesen mit lát az ember? Viccesen ugráló zöld és lila csápokat. El-eljátszadoztam vele, de nem nagyon tudtam, hogy mi hogyan működik, de már akkor is nagyon élveztem. Így 14 év elteltével újra elővettem, és azon gondolkoztam, hogy eddig miért nem játszottam vele. Egy kellemes hétvégét adott teli röhögésekkel és bugyuta, de aranyos fejtörőkkel. De ez nem minden! A mai technológiának köszönhetően a zöld robotos op. rendszeren is futtatni lehetett, és nemcsak a suliban, hanem itthon az ágyban, még elalvás előtt is ezzel játszottam. Levakarhatatlan egy játék!

scummvm_0_8_1-full.png

95794-Day_Of_The_Tentacle_(CD_Dos)-3.jpg

95794-Day_Of_The_Tentacle_(CD_Dos)-3.jpg

 

A történet 5 évvel a MM után játszódik. Az előző részből megmaradt Bernard Bernoulli, egy eminens kis okostojás, aki perverz módon vonzódik a termodinamikához. Bernard két szobatársa is segítségünkre lesz. Hoagie, aki él-hal a metálért, meg a hűtő tartalmáért és Laverne, a fiatal, „bájos” és kicsit zizzent, tanuló ápoló. Egy viharos estén kopogtat a triumvirátus ajtaján egy ázott kis hörcsög szájában egy levelet szorongatva. Régi ismerősük írt, Green Tentacle (zöld csáp). Dr. Fred furcsa kísérleteinek egyik „szülöttje” segítséget kér tőlünk és odarendeli a csapatot a MM-be, hogy majd részletesebben elmagyarázza mi is helyzet. A doki másik „kreálmánya” Purple Tentacle (azaz lilacsáp) beleiszik az épület hátulján lévő Sludge-O-Matic nevezetű gépezetből kiáramló trutyiba, és ennek következtében nő két karnak nem nevezhető csonkja. A két kis „fityegő” láttán eget rengető terveket kezd el szövögetni, és ez persze mi más is lehetne, mint a világuralom! Sokakban felmerül a kérdés, hogyan lehet egy lila csápot megállítani? Igen! Vissza kell utazni a múltba, és ki kell kapcsolni a Sludge-O-Matic-ot. Ehhez szerencsénkre Dr. Fred még egy sikeres találmányának segítségét kapjuk a Chron-O-John-t vagyis az időgépet, ami egy feltunningolt „pottyantós”. Persze egy méregdrága gyémánt is kell a működéséhez. Szerencsére minden adott! Csak annyi a feladata Dr. Frednek, hogy meghúzza a kart, és már meg is történik a csoda. De nem eszik olyan forrón a kását! A sokmillió dolláros gyémánt egy hamisítvány (szegény Fred bácsi:\)! Ennek köszönhetően Hoagie 200 évvel a múltba, Laverne 200 évvel későbbi jövőbe csöppen, Bernard meg a jelenben maradt. Szerencsénkre a pottyantóson keresztül tudunk tárgyakat (CSAK tárgyakat! A hörcsög nem való a WC-be!) átadogatni barátainknak. No, itt mozgolódhat a sci-fi rajongók fantáziája! Pontosan, a Vissza a jövőbe című filmben már egyszer felhívták a figyelmünket arra, hogy amit a múltban cselekszünk, az hatással lehet a jövőnkre! Hiszen minden amerikai állampolgárnak MUSZÁJ, hogy legyen egy működő porszívója a pincében, még a Függetlenségi Nyilatkozatban is benne van. Aki imádja a Star Wars-t vagy a LucasArts-ot, azoknak kötelező darab! A végén a poént nem lövöm le! Mindenki játssza végig és érezze jól magát, miközben a három bugyuta, de szeretni való karaktert irányítja.

chronojohn.jpg

Day of the Tentacle_4.jpg

564903_20040430_790screen003.jpg

Beszéljünk kicsit arról, milyen munkát is végeztek az alkotók. Tim és Dave egy nagyszerű párost alakított, akik egyesítették a rajzfilmet a kalandjátékkal. Nagyon sok LucasArts-os játékon érződik a Tim-féle atmoszféra (Grim Fangango, Full Thrortle), mely kicsit new wave, kicsit old school és nagyon-nagyon szerethető ez a két stílus egybeötvözve. Mint egy mese, amiben mi alkotjuk a cselekményt. Dave meg egy nagyra nőtt gyerek és nagyon ért a kicsik nyelvén! Ezért is adott ki számos gyermekeknek írt könyvet. A játék az elejétől a végéig átadja azt a meseszerű hangulatot, amit kicsik és nagyok egyaránt élveznének. Felmerült már - gondolom - sokakban a kérdés, hogy miért nem készítettek rajzfilmet ebből a humoros és egyszerű sztoriból. Sajnos senki sem tudja a választ.

Day_Of_the_Tentacle_by_Avirambo1.jpg

 

Összefoglalva: ez a játék egy kötelező darab mindenkinek! Ajánlom a kis iskolásoktól kezdve a nagypapáig, mindenkinek! Sajnos, már rég nem kapható a boltokban, de már nagyon sok helyről letölthető; szerencsénkre ingyenesen és legálisan. A „magyarítást” ajánlom hozzá, akik nem nagyon értik az angol feliratokat, és ez nem bóvli, tényleg nagyon jól lefordították!

Mindenkinek jó szórakozást hozzá! J

Pali bácsi

  

Pali_bacsi 4 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://nanoretro.blog.hu/api/trackback/id/tr504559272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

freddyD 2012.06.04. 21:27:47

A jó öreg LucasArts... Nagyon jó játékokat csináltak anno, mondhatni hanyatlásuk óta szinte ki is halt a kalandjáték zsáner. Kár érte. Az olyan, mint a Full Throttle, Zak McKraken (vagy hogy kellett írni) instant klasszikus.

Utóbbit mennyit toltam C64-en, de sosem tudtam végigvinni. Mondjuk gyerekként nem is tudtam angolul, szóval úgy eleve nehezebb volt :P

Ez a játék speciel pont kimaradt

nandesz00 2012.06.04. 22:09:38

Szuper leírás.
Mondjuk azzal vitatkoznék, hogy legálisan, ingyen letölthető. :)

algi 2012.06.05. 01:09:51

Pár dolog a honlappal kapcsolatban. Igazából nem komment, úgyhogy ha olvastátok, le is szedhetitek:

1. Nem találtam a blogon elérhetőséget. Tudom, ráklikkelhetnék a szerző címkéknél elrejtett nevére, és küldhetnék úgy privát üzenetet, de az elég macerás.

2. Tehetnétek a fejlécbe egy linket a főoldalra, mert az is elég macerás, hogy a böngészősávban úgy kellett kitörölnöm a webcím végét, hogy a főoldalra jussak. Tudom, hogy klikkelhettem volna mundjuk az archívumra, de az új fent eldugott és macerás.

No, nem halnék bele, ha minden így maradna, de nektek csak pár kattintás, ami az összes olvasónak sokkal nagyobb kényelem.

Pali_bacsi 2012.06.05. 01:17:36

igen-igen ezekre az apro hibakra mi is felfigyeltunk es szerdan delelott orvosolni is fogjuk ezeket. szombaton erkezik a kovetkezo kritika! :) tovabbi kellemes olvasgatast kivanok! (bocsanat az ekezet mentes irasert csak telefonrol kicsit necces es lassu ekezettel irni)
süti beállítások módosítása